Com ja vam fer l'any passat, per l'English Day de Mataró hem convertit les classes de quart durant un dia en un centre comercial. Hi havia de tot: una cafeteria, una sala de recreatius, un cinema amb la seva tenda de llaminadures... Els nens i nenes de quart feien de treballadors, atenent als clients en els diferents llocs, tot imitant els rols reals de cambrers, cuiners, tècnics, acomodadors, etc. Mentrestant, els de tercer feien de clients: tenien set lliures esterlines (pounds) i podien gastar-les com volguessin. Molts van anar a la cafeteria a prendre un suc i unes galetes mentre que d'altres van anar al cinema a veure un dels dos curts que es projectaven (els tràilers anteriors a aquests eren els que s'han fet a la creativa de cinema del Duar de Grans). Al saló recreatiu hi havia 4 ordinadors on es podia jugar a clàssics arcade com el Super Mario, el Sonic o el Pang a canvi de comprar fitxes. Tots i totes s'ho han passat genial i han estat parlant i interactuant en anglès durant una hora sencera!
Aquest cap de setmana hem participat a la 29a edició de Cantània. Ha estat molt emocionant posar dalt de l'escendari les cançons treballades al llarg del curs i fer-ho envoltats d'altres escoles i amb músics tocant en directe! Els nois i noies d'Atelier i Història ho han gaudit moltíssim! Després, en aquest matí de sol i dansa al Parc Central de Mataró junt amb moltes escoles de Mataró, els alumnes de 2n Natura i Geografia hem participat al Fem Dansa. I com sempre ens ho hem passat molt bé! Finalment, els alumnes de 3r Colors i Escriptura hem viscut una experiència vibrant: hem participat al concert de La Clika al Teatre Monumental de Mataró!
El divendres 21 d’abril, els infants del duar d’infantil van poder gaudir de la representació de la llegenda de Sant Jordi al pati de l’escola. Gràcies a la col·laboració d’un grup de mares voluntàries de l’escola, els nens i nenes van poder veure de ben a prop el rei i la reina, la princesa, el drac i el cavaller Sant Jordi.
S’ho van passar d’allò més bé, van poder cantar i ballar amb els personatges i, com a cloenda es van poder fer una foto de grup amb ells.
Aquestes petites accions dins de l’escola per part de les famílies voluntàries creen un vincle amb els infants el qual us animem a viure com a experiència!
El 18 d'abril els nois i noies de Cinema i Invents van partricipar a la IX Trobada de Flabiols a les escoles de Mataró.
Alumnes de les escoles Rocafonda, Anxaneta, Marta Mata, Maria Mercè Marçal i de l'institut Thos i Codina ens vam reunir per compartir tots junts les cançons tradicionals i més noves interpretades totes elles amb el flabiol i el tamborí. Junts vam passar una bona estona fent música!
La proposta que us presentem va dirigida a fomentar el gust per la lectura. Durant uns dies, a l’edifici d’educació infantil, hi ha una
exposició de diferents llibres, tots ells embolicats de manera que només és visible una petita part de la coberta (una imatge, una
lletra, un color, un objecte...).
Els llibres estan etiquetats pel nom de totes les classes del Duar d’infantil. Durant uns dies podreu passejar, observar, mirar,
indagar i descobrir amb els vostres fills i filles quina màgia s’amaga darrera d’aquesta petita finestra .
Us convidem a imaginar què pot representar aquella imatge:
Quina imatge us atrau?
Quina història deu explicar aquest llibre?
Podeu endevinar el títol del llibre?
Us és proper?
Per poder gaudir d’aquesta exposició és important ser curosos, mantenir els llibres al seu lloc fent ús només de la nostra mirada.
Passats uns dies, aquests llibres els rebrem a cada aula donant un espai als infants per expressar tot allò que han imaginat, les
seves hipòtesis i el relat personal de cadascun d’ells.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és atraure l’interès dels infants per conèixer la història que hi ha dins dels conte, corroborar les
hipòtesis elaborades inicialment, i iniciar-se en el GUST per la lectura, ja sigui per ells mateixos o a través de la veu de l’adult.
Per acollir aquest respecte i interès per la lectura hem remodelat l’espai de biblioteca de cadascuna de les aules, donant-li el lloc
que es mereix amb ordre, benestar i comoditat. Tanmateix, es consensuaran unes normes d’ús i respecte per tenir cura de cada
llibre i ,i per tant, de cada història.
El temps que dediquem a llegir en veu alta és únic. Quan una persona llegeix per a una altra es produeix una alquímia
miraculosa que converteix coses de la vida quotidiana (un llibre, una veu, un lloc per seure, una estona) en un aliment
extraordinari per al cor, la ment i la imaginació.*
*”La màgia de llegir en veu alta” Megan Cox Gurdon.
Després d'uns anys molt estranys, la Pellofeta ha pogut tornar amb tot el seu seguici. Ens ha explicat que comença Carnestoltes i que és l'hora de la festa, els balls i la xocolata! Ha estat molt divertida i hem rigut molt amb ella. Després han fet una coreografia i tothom, grans i petits, s'ha posat a moure l'esquel·let. Ens encanta aquesta festa i ens encanta la seva reina. Llarga vida a la Pellofeta, la reina de la festa i de la xocolata desfeta!
Aquest dimarts els nens i nenes d'escriptura i Colors hem rebut la visita de la millor jugadora d'hoquei patins del món: l'Aina Florenza. Abans que vingués vam llegir una noticia sobre tots els seus premis, en té molts! Aquesta setmana també li han donat el títol d'esportista mataronina i catalana de l'any. A la classe ens ha ensenyat a controlar la pilota i a conduir-la i després ens ha fet una demostració de com es tira un penalti. Alguns de nosaltres ens hem atrevit a posar-nos de porters i porteres per intentar aturar la pilota però era gairebé impossible. Ens ha fet molta il·lusió, gràcies Aina!
Aquest és un viatge cap al món més petit, un infinit món dins el nostre immens planeta. Parlem dels microorganismes. No els veiem a ull nu però hi són. Hi són formant part d’aquest ecosistema anomenat planeta Terra. Hi són convivint i
interactuant amb tot, amb tots nosaltres.
Nosaltres hem valorat la seva importància i també com no, la seva bellesa. D’aquí surt la inspiració d’aquest treball. Un treball realitzat pels nens i nenes de 6è a partir de la fotografia d’alguns microorganismes. D’aquestes fotografies volem destarcar-ne algunes d’en Ruben Duro, que sap amb la seva càmera la bellesa infinita que mostren aquests diminuts éssers.
La tècnica emprada ha estat l’esgrafiat i el material ha estat les ceres en suport paper en format dinA4.
Desitgem que gaudiu d’aquesta mostra igual que nosaltres hem gaudit duent-lo a terme.
Alumnat de 6è d’Educació Primària
Invents i Cinema (novembre de 2022)
Ruben Duro és un biòleg, divulgador científic, fotògraf. Les seves imatges es publiquen a diverses revistes científiques i els seus documentals de ciència i història natural s’han emès a la BBC, National Geographic i Discovery. Avui ha vingut a l’escola per parlar amb l’alumnat de 6è.
El 28 d'octubre vam fer el túnel del terror. Per si no ho sabíeu el túnel del terror és això (els de 6è ens disfressem de coses de Halloween i adornem les classes de 6è perquè passin els nens/es de 5è).
Aquest any va quedar molt bé. La gent es va espantar moltíssim.
Primer 5è passava per la classe d'Invents, després Cinema i quan baixaven, passaven per Hort.
A nosaltres ens va agradar molt perquè fer por als altres és molt divertit.
Aquell dia ens ho vam passar molt bé.
Aquest dimarts 8 de novembre, els nens i nenes de 3r Colors hem rebut la visita del Neil Harbisson. És conegut per ser la única persona cíborg al món amb una antena implantada al cervell.
Li hem pogut fer totes les preguntes que ens hem anat plantejat en el projecte que estem fent sobre el nom de la nostra classe: Colors.
Sabíem que pateix una malaltia anomenada Acromatòpsia (tot i que ell no la considera malaltia) i teníem molta curiositat per saber com és la vida veient el món en blanc i negre.
Ens ha explicat moltes coses, des de com es va adonar de petit de la seva dificultat per veure els colors, les estratègies que utilitzava per pintar els seus dibuixos, com li van diagnosticar la malaltia, l'elaboració de l antena que es va fer ell mateix quan va ser gran i l'operació que li van fer per implantar-se-la al crani.
Ell segueix sense veure els colors però els escolta. Sí, heu llegit bé, els escolta!
L’antena emet un so per a cada color així que tot el que veu està ple de so, els colors es converteixen en música per a ell.
Ens ha explicat que ha necessitat 3 anys per memoritzar i relacionar cada so a un color. Quina feinada i quina memòria Neil! I també com és la seva vida amb una antena.
Ha estat un dia ple d'emoció per totes nosaltres i sabem que per a ell també ho ha estat, doncs s'ha retrobat amb l'escola de la seva infància. Sí, hem sabut que quan era petit anava a la mateixa escola, que en aquell temps duia un altre nom. Ensha explicat que precisament a la nostra classe va ser on va aprendre a llegir. Quina alegria haver coincidit amb ell en el mateix espai!
Per agrair la seva visita li hem fet un detall: cada una de nosaltres li hem escrit un missatge en un full de diferents colors i els hem posat dins d’un pot perquè quan ens llegeixi pugui escoltar la melodia dels nostres colors.
Moltes gràcies Neil per la teva visita, hem après moltes coses, d’altres ens ha impactat però sobretot ens ha agradat molt conèixer-te entrevistar-te.
La Penya Gegantera d'en Tafaner va participar a la Gegantada de Mataró aquest estiu i us volem compartir les fotografies de l'event. Ho vam passar d'allò més bé!
Aquest any s'ha pogut retornar a la normalitat i celebrar el comiat de Sisè, una de les festes més emotives que fa la nostra escola. Durant tot el matí, els infants que acaben l'etapa han estat homenatjats per la resta de l'escola, des de P4 fins a 5è, rebent una sèrie d'obsequis materials i musicals (una cançó, un ball, un punt de llibre i un rodolí personalitzat).
Tot i la calor que feia, els nens i les nenes han aguantat estoicament i s'han emocionat a l'escoltar el parlament d'algunes de les seves antigues mestres i, sobretot, en veure el vídeo homenatge que les famílies els hi havien preparat. Finalment, s'ha celebrat un pica-pica i s'ha muntat un photocall per a poder acomiadar-se com cal de l'escola. Hi ha dos àlbums a la secció "fotos" de la pàgina web on podreu trobar un recull d'imatges del photocall i de l'acte.